Цінові перспективи української кукурудзи виглядають дуже похмуро — учасник ринку

Ціни ростуть, але тільки для тієї кукурудзи, яка сертифікована для відправки в Китай. Її готові купувати по $215/т з поставкою у січні.

Про це розповів операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest Богдан Костецький під час онлайн-зустрічі, організованої освітньою платформою «Культиварій‎», пише Latifundist.com.

«Причини очевидні. Багато виробників фізично не спромоглися пройти цю сертифікацію. Її потрібно було проводити після посіву кукурудзи, а аграрії просто фізично не могли це зробити, а декому взагалі було не до цього в той момент. Саме тому кукурудзи, яка підходить для такого експорту, дуже мало», — пояснює учасник ринку.

Щодо цін в Дунайських портах, то там кукурудза коштує менше $200. Трохи більша ціна в портах Великої Одеси — $202-207.

Богдан Костецький зазначає — зважаючи на сезонність та перспективи виробництва кукурудзи в набагато більших об’ємах в Південній Америці, цінові перспективи виглядають дуже похмуро.

«Сьогодні ті виробники, які територіально працюють не з Волинської області, сидячи під кордоном з Польщею, чи на близькій відстані від основних ліквідних пунктів накопичення товару, продають свою кукурудзу собі у збиток, з метою вивільнення коштів», — змальовує ситуацію Богдан Костецький.

Він додав, що у сезоні 2023/2024 ми побачимо драматичне скорочення посівних площ під кукурудзою в Україні. Перевага буде віддаватися олійним культурам, зокрема, соняшнику та сої. У серпні-вересні 2023 року в країні також можуть збільшитися площі під ріпаком.