У 2023 році світові ціни на зерно будуть нестабільними — західні аналітики

На початку 2022 року ф’ючерси на пшеницю та сою досягли рекордних значень; кукурудзяні ф’ючерси побили десятирічні рекорди. Таку ситуацію на світових ринках викликали воєнні дії в Україні та несприятливі погодні умови в багатьох країнах.

Як повідомляє The Wall Street Journal, зараз ситуація більш-менш стабілізувалася, і ціни на зерно майже повернулися на рівень самого початку 2022 року. Падіння супроводжувалося загальним охолодженням сировинних ринків, в тому числі і ринків енергоносіїв.

«Очікується, що додаткові підвищення процентних ставок Федеральною резервною системою та іншими центральними банками для охолодження економіки можуть призвести до принаймні помірної рецесії у 2023 році; вони допоможуть утримати попит», — прогнозує видання.

На думку аналітика із сировинних товарів Джима Вікоффа, одним з основних маркерів ринку зерна залишиться Зернова угода між Україною та РФ. І зернотрейдери будуть постійно стежити за її виконанням.

Західні країни, включаючи США, нещодавно обмежили міжнародні продажі російської нафти, щоб завдати удару по видатках Кремля. Минулого тижня Росія заявила, що не продаватиме цим країнам нафту чи нафтопродукти.

Зміни цін на сиру нафту впливають на сільськогосподарські ф’ючерси, оскільки попит на американську кукурудзу та сою частково пов’язаний із відновлюваними джерелами палива. Кукурудза є ключовим інгредієнтом для виробництва етанолу, тоді як соєва олія є рослинною олією, яка використовується для виробництва біопалива. Вищі ціни на нафту роблять виробництво такого палива більш привабливим, стимулюючи попит на базове зерно.

«Ми вважаємо, що ціни на більшість сировинних товарів знизяться на початку 2023 року, на піку глобальної рецесії та посилення монетарної політики в багатьох великих економіках», — вважає головний економіст із сировинних товарів лондонської Capital Economics Керолайн Бейн.

Рішення щодо обсягів імпорту Китая, провідного світового споживача зерна, також вплинуть на перспективи сільськогосподарських ф’ючерсів у 2023 році.