Відмова Клубу IG страхувати воєнні ризики не означає для України зупинки експорту зерна — пояснення фахівця

Відмова страхувальників Клубу IG (асоціації, що представляє інтереси майже 90% світових страхових компаній) покривати ризики, пов’язані з війною в Україні для суден лише трохи звузить ринок страховки для нас, але це не означає зупинку торгівлі та екпорту зерна.

Такі пояснення надала у себе на сторінці Facebook менеджерка з розвитку бизнесу компанії Maxigrain, партнерка Trend and hedge club Олена Нероба.

«За пару тижнів до нового року почала ширитись інформація, що для кораблів, які йдуть з/в Україну (і не тільки) страхові поліси не будуть включати військовий ризик. Це б означало, що майже ніхто б свій корабель би не відправив в наші порти. Але ж це не зовсім так»,— пояснює фахівець.

Олена Нероба говорить — за P&I у нас два паралельні «ринки» страхування:

• Ринок товариств взаємного страхування IG — це самі судновласники створили щось на кшталт «каси взаємодопомоги». Клуб складається із 13 великих регіональних клубів судновласників. Це вони з 1 січня 2023 вирішили не покривати ризики відповідальності судновласника, пов'язані з війною. Інші ризики покриваються як і раніше.
• Ринок «fixed premium»: це страховики, які страхують той самий ризик, але не пов'язані зобов'язаннями IG (не є членами об’єднання), тому не мусять приймати їх правила. Компанії, що не входять до Клубу, працюють як і раніше (якщо не визначать інакше).

Перші — Клуб IG — працюватимуть не за всіма страховими випадками, вони виключили військові, другі працюватимуть як і раніше, але, швидше за все, піднімуть ставки.

«Клуб IG перестраховують свої ризики в перестрахувальних компаніях, а другі можуть бути самі цими компаніями, або бути достатньо великими щоб самостійно визначати ризик-апетит. Перестрахові не хочуть брати портфелі Клубу з військовим ризиком. Плюс у портфелі клубу всі ризики такі, а в страхових — купа різних, тому портфель вцілому менш ризиковий і його безпечніше перестразовувати»,— пише експертка.

Вона продемонструвала як це працює в страховому ринку на прикладі: один і той самий страховий випадок може бути спричинений як військовими так і не військовими чинниками: якщо член екіпажу помер через отруєння, то тут працює поліс і Клубу і інших компаній, а якщо на нього впав уламок «шахіда» — поліс Клуб не покриє ризик, тільки поза клубні поліси. Якщо під час дощу екіпаж не встиг закрити трюми і зерно намокло й зіпсувалось — працює поліс і Клубу і позаклубних компаній, а якщо вони не встигли, бо була повітряна тривога — поліс Клубу не покриє, тільки позаклубні.

«Найбільш бентежний тут ризик затоплення судна і завдання шкоди навколишньому середовищу — Клуб не буде оплачувати підняття корабля і всю цю історію, якщо вєлікіє «через халатність» щось підіб‘ють»,— зазначає Олена Нероба.

На її думку, ймовірно, що в Клубі IG можуть через деякий час (скоріше за все через рік, бо рішення приймаються щороку, адже вони залежні від політики перестраховиків) змінити рішення і повернути повне покриття за окрему плату, щоб не втрачати бізнес.

«Окрім потенційного підвищення тарифу на страхування відповідальності перед третіми особами — P&I (і як наслідок – вартості фрахту) для нас значно скоротиться перелік доступних для укладання полісу компаній. Плюс до того всього, страхуватися в українських компаніях на сьогодні неможливо: через Постанову НБУ від 24/2/22 №18 вони не можуть платити у валюті на користь іноземців і укладати поліси з ними немає сенсу»,— застерігає Олена Нероба.

Тож ринок страховки для нас став просто трохи вужчий, але це не означає зупинку торгівлі, резюмувала експертка.

Нагадаємо, українським страховикам запропонували сплачувати іноземним компаніям за воєнні ризики.