Страхові клуби P&I відмовляються страхувати судна України, РФ та РБ — Reuters

Річні контракти страхувальників суден, які мали подовжитися з 1 січня, для регіонів України, Росії та Білорусі подовжені не будуть. Страховики суден заявили, що скасовують покриття ризиків війни для цих країн через те, що перестраховики відмовилися працювати у регіоні через великі збитки.

За інформацією Reuters, американські, британські та західні компанії страховика P&I заявили, що більше не можуть пропонувати покриття ризиків війни у регіоні. Клуби P&I (захисту та відшкодування збитків) American, North, UK та West є одними з найбільших страхових компаній, які страхують близько 90% світових суден.

23 грудня UK P&I Club заявив, що проблема виникла через відсутність можливості перестрахування, більш відомого як ретроцесія.

«Перестраховики Клубу більше не в змозі забезпечити перестрахування воєнних ризиків під впливом територіальних ризиків Росії, України чи Білорусі», — йдеться в повідомленні компанії.

Судна, як правило, мають страховку P&I, яка покриває претензії щодо відповідальності третіх осіб, включаючи екологічну шкоду та травми. Окрема угода щодо корпусу та механізмів захищає судна від фізичних пошкоджень.

Скасування покриття для України, РБ та РФ поширюється на деякі, але не на всі види полісів, які пропонують клуби P&I, повідомили Reuters три джерела P&I.

Не покриватиметься один із трьох полісів, необхідних для морських перевезень, – це ризики відповідальності судновласника, пов'язані з війною. Інші ризики покриватимуться без змін.

Зміни в політиці страховиків ускладнять судновласникам або фрахтувальникам пошук страховки, підвищать ціни та можуть означати, що деякі кораблі вийдуть в море незастрахованими, кажуть джерела в галузі.