Уряд найближчим часом розгляне у другому читанні законопроект про когенерацію електроенергії

Законопроєкт щодо високоефективної когенерації підготовлено до другого читання у Парламенті. У 2022 році Держенергоефективності разом із Комітетом ВРУ з енергетики та ЖКП активно працювало над удосконаленням законопроєкту, що має на меті запровадити високоефективну когенерацію в Україні.

Як повідомляє управління комунікації Дерєенергоефективності, законопроєкт було розроблено Держенергоефективності, імплементуючи вимоги законодавства ЄС в сфері розвитку високоефективної когенерації, зокрема, Директив 2004/8/ЄС та 2012/27/ЄС.

Докладніше про вже існуючу когенерацію та необхідність розвитку альтернативної енергетики для АПК в Україні читайте у останньому розділі нашого матеріалу «Генератор для елеватору — як обирати та на що звернути увагу».

«Плани переходу на високоефективну когенерацію давно назріли і відповідають євроінтеграційному курсу, а головне — потребам в енергоефективному розвитку урбаністичної інфраструктури», — прокоментував Голова Держенергоефективності Валерій Безус.

В ЄС цей напрям активно розвивається і вважається вагомою частиною локально інтегрованих та диверсифікованих енергетичних систем. Високоефективна когенерація вже забезпечує 12% електроенергії та 16% теплової енергії, що використовується в європейських будинках, промисловості та централізованому теплопостачанні, повідомляє Європейська асоціація з питань когенерації COGEN Europe.

Так, законопроєкт передбачає запровадження:

  • нового механізму кваліфікації когенераційних установок, який відповідатиме вимогам Директиви 2012/27/ЄС;
  • гарантії походження електроенергії, виробленої високоефективними когенераційними установками.

Зокрема, високоефективні когенераційні установки повинні забезпечувати економію первинної енергії (на рівні не нижче 10 % для установок потужністю понад 1 МВт) у порівнянні з гармонізованими еталонними значеннями ефективності при окремому виробництві електричної і теплової енергії.

На думку авторів, прийняття законопроєкту сприятиме:

  • перебудові діючих теплогенеруючих об'єктів у високоефективні установки комбінованого виробництва електричної та теплової енергії;
  • підвищенню ефективності використання палива;
  • зменшенню втрат енергії в мережах завдяки розподіленому розміщенню децентралізованих джерел енергії;
  • скороченню викидів парникових газів.

У грудні 2022 року Комітет ВРУ з енергетики та ЖКП схвалив законопроєкт та вирішив рекомендувати Парламенту прийняти його у другому читанні та в цілому. Найближчим часом очікується розгляд законопроєкту у Парламенті.