ФМД готує до приватизації морський торговельний порт на Дунаї

В Україні готують до приватизації перший морський порт
В Україні готують до приватизації перший морський порт

Фонд держмайна підготував першу в історії незалежної України приватизацію морського торговельного порту — МТП «Усть-Дунайськ». Стартова ціна складає 60 млн грн.

Про це повідомила пресслужба ФДМ.

Приватизаційний аукціон відбудеться 17 січня на Prozorro.Продажі.

«... Цього року «Усть-Дунайськ» почав відігравати надважливу роль у світовій продовольчій безпеці. У нього великий потенціал для розвитку українського експорту продовольства. Для цього потрібні інвестиції, які може принести приватний бізнес», — прокоментував Голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

З 24 лютого порт був заблокований, проте 1 квітня відновив роботу та перевалив 153 тис. т зерна за цей час. 

Зазначається, що за січень-вересень 2022 року «Усть-Дунайськ» отримав 848 тис. грн чистого прибутку. За січень-листопад він сплатив понад 9 млн грн податків до бюджетів усіх рівнів.

В склад порту входять три активи: сам порт у м. Вилкове Одеської області, портопункт «Кілія» в однойменному місті і база обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш.

«Безпосередньо вантажно-розвантажувальні роботи проводяться в портопункті Кілія, який розташований на 54 км річки Дунай. Паспортні глибини біля причалу — 3 м, фактичні — 1,5 м», — зазначають в Фонді держмайна.

Нагадаємо, українські порти на Дунаї у 42 рази наростили перевалку аграрних вантажів.