УЗ повертає практику проведення аукціонів на зерновози через Прозорро

З наступного тижня АТ «Укрзалізниця» планує повернутися до проведення голландських аукціонів (з пониженням ставок) на право користування зерновозами в електронній системі «Прозорро».

Про це говорили на наради із представниками ринку зернових перевезень у четвер, 15 грудня, повідомляє Rail.insider.

«Попит на зерновози зменшується, тому «Укрзалізниця» вирішила змінити формат аукціонів. Ми перейдемо до аукціонів у голландському форматі, тобто на пониження ставок», — сказав заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов.

За його словами, що перші такі аукціони мають бути оголошені 15 грудня, а проведені у понеділок, 19 грудня.

«Стартуватимемо від базової ставки 4300 грн. Але потім будемо знижувати. Найнижча планка, яку ми передбачаємо, — це приблизно 2795 грн. До цього порогу ви зможете купувати наші вагони»,— повідомив представник УЗ.

За його словами, причиною відходу від англійських аукціонів (на підвищення ставок), які застосовувалися в період пікового підвищення попиту, стала зміна цінового тренду.

«Вартість вагону почала знижуватися через те, що зменшуються обсяги перевезень, зростає загальна вартість логістики, зменшується ринкова вартість зерна,— сказав Валерій Ткачов. — Ринок почав зворотній тренд. Тому ми підлаштовуємося, адже наше завдання максимально використовувати парк».