УЗА просить уряд віднести елеватори до критично важливого бізнесу в питанні подачі електроенергії


Джерело фото: Elevatorist.com

Українська зернова асоціація звернулася до Міністерства енергетики та Міністерства агрополітики та продовольства з проханням включити зернозберігальні підприємства до групи бізнесу, що виготовляє критично важливі товари та продукти в питанні пріоритетності включення електроенергії.

Про це повідомляє пресслужба УЗА.

В період збирання та активного відвантаження зерна, вкрай важливо аби елеватор мав електроенергію, адже виробничий процес зберігання та сушіння зерна передбачає підтримку температури зерна, його активне переміщення, зважування тощо, що вимагає споживання електроенергії.

«Елеватори доволі енергозатратні підприємства, наприклад, лише одна сушарка зерна може споживати понад 120-140 кВт-год електроенергії, а на підприємствах їх може бути кілька. І це не рахуючи лінії приймання чи вивантаження зерна.Тому жоден генератор чи сонячні станції не можуть рівноцінно замінити централізоване джерело електропостачання в силу високих затрат на альтернативні джерела електроенергії»,— переконані в УЗА.

Специфіка роботи елеваторів полягає в тому, що вони зобов’язані прийняти і відвантажити зерно однакової якості, а в умовах відсутності електроенергії це неможливо зробити. Псування зерна — це не тільки втрата продовольства для України, але й збитки для аграріїв та зернозберігальних підприємств, що загрожує для них банкрутством.

«В умовах, коли Україна втратила близько 10 млн т потужностей для зберігання зерна і їх значного дефіциту, ми не можемо дозволити собі ще й втратити зібраний неймовірними зусиллями врожай та потужності його зберігання»,— акцентують увагу в Українській зерновій асоціації.

Наприклад, на одному з підприємств через відключення електроенергії, зерно почало самонагріватись і температура всередині ємності зберігання кукурудзи підвищилася до 46°C, зерно при такій ситуації починає псуватися, а через відсутність електроенергії немає змоги його охолодити чи провітрити за рахунок переміщення. Більше того, таке самозігрівання небезпечне, адже може спричинити аварійну ситуацію на підприємстві.

Відсутність електроенергії фактично унеможливлює дотримання виробничого процесу зернозберігальних підприємств, що в свою чергу призводить до псування зерна і як наслідок втрати коштів, а головне — вкрай важливої для продовольчої безпеки країни та експорту продукції.

Ба більше, відсутність електроенергії на елеваторі — впливає і на суміжні галузі: якщо елеватор не зможе прийняти зерно, комбайн не зможе вчасно вивантажитись і не піде на друге коло збирання урожаю. Таких прикладів досить багато в щоденній роботі зернозберігальних підприємств.

Окремого питання заслуговує питання роботи елеваторів в комендантську годину, адже вони могли б працювати вночі, коли споживання електроенергії мінімальне, це також би дозволило частково вирішити проблему приймання, зберігання та обробки зерна на елеваторах.

Як відомо, відповідно до доручення Прем'єр міністра України Міністру енергетики України розробити та подати на розгляд Уряду чіткі пріоритети включення електропостачання, планується створити кілька пріоритетів включення електроенергії:

• Перший пріоритет — це критична інфраструктура, зокрема об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні.

• Другий пріоритет — це об'єкти військово-промислового комплексу, що працюють на оборону держави.

• Третій пріоритет — це бізнес, що виготовляє критично важливі товари та продукти.Наразі ще триває збір врожаю 2022 року, а на зернозберігальних підприємствах зберігається урожай поточного та попереднього року.