Через відключення електрики температура в силосі піднялась до 46 °C — учасник ринку

Елеватор «Вільхівці» звернувся до голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації з проханням зменшити час відключення електрики для зерносховища. Елеватор мав світло 4 години на добу, і в силосі з 10 тисячами тонн кукурудзи, температура піднялась до 46 °C. 

Про це розповідає Еспресо.

До прохання директора елеватора прислухались. Зараз ситуація з відключенням електроенергії дещо покращилась.

«Місткості великі, що там відбувається всередині ми не бачимо. Бачимо лише по датчиках температури. Охолоджене зерно — це здорове зерно, яке придатне для усіх видів споживання. Якщо зерно гріється, це означає, що там уже почались небажані процеси. Ми намагаємось його перекидати, але що можна перекинути за одну-дві години?»,— розповів власник елеватору Іван Приймак.  

За його словами, аби запустити такий гігант елеватор «Вільхівці», треба генератор на 1,5 мВт, або 1500 кВт.

«Він буде з’їдати за годину 300 літрів солярки по 55 грн. Помножте на 24 години. Це 250 тисяч гривень на добу за світло. Тобто до такого генератора треба ще бензовоз з соляркою. Ми не можемо собі таке дозволити. Точкові менші генератори до 20 кВт ми ще можемо «тягнути», а гіганта на 1500 кВт — ні»,— говорить Іван Приймак.

За його словами, через таку ситуацію агрофірма несе колосальні збитки.

«Мені товар привезли якісний, я маю такий самий віддати. А як я це забезпечу, це мої проблеми.  Люди приходять на роботу відповідно до штатного розпису і розпорядку дня. Те, що вони не можуть виконувати роботу через відсутність електроенергії, це не їх вина. Тож зарплату їм маємо платити у повному обсязі. Якщо станом на 1 січня 2022 року наша компанія мала 78 млн кредитів, то зараз уже 172. Ти не маєш вибору — все те, чого тобі не вистачає, мусиш позичити»,— пояснює керівник. 

Він розповів, що жовтень, листопад та грудень агрофірма працюємо за рахунок кредиту. Інакше можна елеваторо можна було зупинити ще в жовтні. На елеваторі очікують від партнерів ще близько 20 тисяч тонн сої та десь 25 тисяч тонн кукурудзи, які ще в полі.