За минулий сезон Україна наростила експорт рафінованої соняшникової олії

За підсумками сезону 2021/22 обсяг відвантаження на зовнішні ринки рафінованої соняшникової олії зріс на 4%, і склав 511 тис. т. Проте загалом експорт всіх видів соняшникової олії за цей період скоротився на 15%.

Про це повідомили аналітики ІА «АПК-Інформ».

Такий об'єм поставок став другим за величиною показником за всю історію експорту рафінованої олії. Причина — підвищення вартості енергоносіїв та, відповідно, вартості виробництва рафінованої та фасованої продукції у світі, в тому числі у Європі. Це суттєво вплинуло на привабливість української продукції. 

Після початку війни через логістичні складнощі попит був присутній в основному на рафіновану та фасовану продукцію, що сприяло досить швидкому відновленню експорту даної продукції. В сезоні 2021/22 збільшили імпорт українського рафінованого продукту США (+14%), Ізраїль (+30%), а також Саудівська Аравія (+62%).

Зазначається, що, враховуючи подальше дорожчання енергоносіїв, очікується стабільно високий попит з боку традиційних покупців рафінованої олії.

«Але значно наростити виробництво даного продукту на українських підприємствах або хоча б утримати на середньостатистичному за кілька сезонів рівні наразі не дозволяє криза в енергетичному секторі України. Навіть за умови покращення ситуації найближчим часом, ліміти на використання електроенергії на промислових підприємствах продовжать діяти. Крім того, зберігається загроза повторних ракетних обстрілів критичної інфраструктури країни», — зазначається в дослідженні.

Нагадаємо, відключення електрики може мати катастрофічні наслідки для ОЕЗів — Капшук.