Відключення електрики може мати катастрофічні наслідки для ОЕЗів — Капшук

ОЕЗи змушені вдвічі зменшувати переробні потужності, оскільки добові ліміти споживання ОЕЗів урізають на не 10-20%, а на 50%. Вимкнення виробництва від електропостачання може привести до катастрофічних наслідків.

Про це розповів директор «Укроліяпром» Степан Капшук, пише Latifundist.com.

«Якщо Обленерго дає добро на роботу, то Укренерго не дивиться, що це ОЕЗ і вимикає виробництво. Така ситуація може мати катастрофічні наслідки, бо ми маємо справу з вибухонебезпечним виробництвом. Нам, наприклад, потрібно мінімум 2-3 години для розгрузки екстрактора. Я розумію, що країна переживає складні часи і ніхто нам не забезпечить 100% добові ліміти, але хоча б на 80% — це вже щось. Особливо для тих заводів, які займаються фасовкою продукції на внутрішній ринок», — зазначив Степан Капшук.

Генераторами не можна забезпечити електроенергією все виробництво. Степан Капшук зазначив, що в основному генератори використовують для аварійних зупинок, щоб розвантажити технологічне устаткування.

Він відмічає, що виходом з ситуації може бути включення ОЕЗів до підприємств критичної інфраструктури й побудова графіків роботи. Наприклад, домовитися з Укренерго, що 3-4 дні на місяць підприємства не працюють і працівники йдуть на вихідні, а в інші дні — працюють.

Якщо заводи й далі будуть працювати в такому режимі, то трейдери продовжать вивозити соняшник за кордон. Україна зараз стала найбільшим експортером насіння соняшнику. Для переробників найстрашніше в цій ситуації — втратити недешеве обладнання, яке повинне працювати при стабільних режимах.