Єврокомісар пропонує обмежити імпорт агропродукції з України

У Єврокомісії заговорили про перегляд угоди про вільну торгівлю з Україною з тим, щоб ввести обмеження на імпорт деяких харчових продуктів. 

З такою пропозицією виступив єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський, повідомляє Європейська правда з посиланням на Politico.

«Допомога Україні є нашим стратегічним пріоритетом і це не підлягає обговоренню. Це питання безпеки, але щодо деяких продуктів цю політику доведеться переглянути. Імпорт деяких сільськогосподарських продуктів справді збільшився в кілька разів після відкриття торгівлі з Україною»,— сказав Войцеховський.

Він зробив заяву під час онлайн заходу у верхній палаті парламенту Польщі, присвяченому Спільній сільськогосподарській політиці ЄС.

До харчових продуктів, які надходять у великих кількостях із України, він назвав кукурудзу, ріпак та м'ясо птиці.

За словами єврокомісара, Румунія та Болгарія також спостерігають «проблематичне» збільшення імпорту соняшникової олії з України.

«Рішення про введення мит на харчові продукти з України буде залежати від багатьох комісарів, але я вважаю, що проблема існує. Там, де цей експорт явно збільшився, я буду виступати за введення обмежень на імпорт»,— сказав комісар.

Як зазначається, коментарі польського єврокомісара повністю суперечать офіційній позиції ЄС, яка полягає в тому, що надання можливості необмеженого експорту продовольства з України є необхідною умовою для допомоги зруйнованій війною економіці країни.