Показники білка у пшениці врожаю-2022 найменші за останні три роки — експерт

Основна проблема пшениці-2022 — низька масова частка білка у зерні у перерахунку на суху речовину. Минулого року білок у пшениці був на рівні 12,6%, цього ж року — 11,8%. Це найменші показники за останні три роки.

Про це розповів експерт компанії ІП «СЖС Україна» Олег Оніщенко, пише Elevatorist.com у матеріалі «Чи задовольняє пшениця-2022 потреби експортерів?».

«Це дуже низький показник, і відповідно клейковина опустилася до 21,6% в порівнянні з 25,9% минулого року. Але навіть це зниження не передає того, що насправді відбувається, тому що змінилося також співвідношення цих показників», — каже Олег Оніщенко.

Оскільки показники клейковини у пшениці цього року занизькі, та не відповідають значенням білка, то зерно не дотягує до якісних показників експортних контрактів. Експерт звертає увагу, що минулого року показники білка і клейковини були 12,58% і 25,3%, а коефіцієнт співвідношення цих параметрів — 2,06. Цього ж року середнє співвідношення знизилося до 1,83.

За словами Олега Оніщенка, якщо експортери контрактуються на 11,5% або на 11% білку у пшениці, то клейковину 22-23%, відповідно до контрактів, у зерні нинішнього врожаю очікувати важко. 

Читайте більше у матеріалі «Чи задовольняє пшениця-2022 потреби експортерів?».

Нагадаємо, починається закупівля пшениці для програми Grain from Ukraine.