Викрадене українське зерно перевозять судна найбільшого експортера рф — WSJ

Процес перевентаження зерна на великий балкер у морі біля Криму.
Процес перевентаження зерна на великий балкер у морі біля Криму.
Джерело фото: The Wall Street Journal

Судна, пов’язані з найбільшим російським зернотрейдером, відправляли тисячі тонн вкраденого українського зерна світовим покупцям, використовуючи складну систему фідерних суден і плавучих кранів.

Про це йдеться у розслідуванні The Wall Street Journal.

Згідно з корпоративними та юридичними документами, кораблі пов’язані через управління або власність з компаніями, які контролює російський бізнесмен Петро Ходикін. У свою чергу він володіє компанією-найбільшим експортером рф та великим гравцем на світових ринках зерна ТОВ «Торговий дім «РИФ».

«Згідно з розслідуванням, флот невеликих суден переправляє контрабандою зерно, як правило, з кримського порту Севастополь до великих вантажних суден, які чекають у морі. Далі зерно перевантажують за допомогою суден, обладнаних кранами, на більші кораблі, які пливуть до віддалених портів», — зазначається у матеріалі.

Подібні трансфери дозволяють великим суднам, які легко розпізнати в порту або по супутникових знімках, не заходити у Севастополь. Іноді вкрадене українське зерно змішують із російським, щоб ще більше приховати походження вантажу.

З березня по жовтень 2022 року порт у Севастополі відвантажив близько 848,4 тис. т зерна. Це майже у 15 разів перевищує аналогічний період минулого року. 

«Згідно з даними дослідників ISRP, компанії, які контролюються Ходикіним або пов'язані з ним, причетні до третини надлишкового експорту цього року. Ця оцінка враховувала балкери, буксири, крани та інші допоміжні судна, що належать або керуються компаніями, пов’язаними з паном Ходикіним, які доставляли зерно або допомагали в перевантаженні», — зазначається у матеріалі.

Нагадаємо, за розслідуваннями Associated Press рф викрала українського зерна щонайменше на $530 млн.