Перебої електрики та низька напруга заважають аграріям швидко зібрати кукурудзу

Аварійні відключення світла, що спричиняють нестабільну роботу зерносушарок, заважають аграріям швидко зібрати врожай кукурудзи. У одному із господарств на Львівщині зернову збирають із вологістю 27%.

Про ситуацію повідомляє AgroTimes.

За даними на 2 грудня, українські аграрії обмолотили 60% кукурудзи.

У господарстві ФГ «Аркадія» на Миколаївщині збір кукурудзи в господарстві почали наприкінці жовтня. Зазвичай у цей період обмолочені всі поля, але зараз аграріям треба зібрати ще близько 30% площ.

«Маємо власну зерносушарку, але через аварійні відключення світла не маємо змоги стабільно сушити зерно. А оскільки збираємо його мірою висушування, то й робота затягується», — розповів голова ФГ «Аркадія» Вадим Дробітько.

У Львівській області жнива тут також затримуються через перебої з електрикою та нестабільну роботу зерносушарок. Тому аграрії намагаються забезпечити господарства генераторами.

«Електрику вмикають на кілька годин і дають слабку напругу. Та вже з дня на день на елеватор доставлять генератор на 1 мВт. Це прискорить роботу, хоч і збільшить вартість сушіння, адже генератор використовує 60 літрів дизелю на годину», — зазначив власник і директор ТОВ «Галицькі Аграрні Традиції» Ігор Зварич.

Зазначається, що в компанії обмолотили трохи більше 50% площ кукурудзи. Зернову збирають з  вологістю 27%.