Через блокування Миколаївського порту експорт компанії НІБУЛОН впав на 88%

З березня по серпень експорт компанії «НІБУЛОН» впав на 88 відсотків через блокування Миколаївського порту. Разом із тим, вартість логістики суходолом зросла до 40 разів.

Про це повідомив керівник компанії Андрій Вадатурський виданню Politico.

Компанія «НІБУЛОН» змінила маршрут експорту агропродукції, використовуючи залізницю, автотранспорт та річковий транспорт. Як страховку від майбутніх збоїв, компанія будує новий річковий термінал на Дунаї.

«Однак наземні маршрути значно дорожчі, і в середньому витрати на логістику вже зросли від 10 до 40 разів залежно від маршруту. Експорт через Польщу та Румунію також був особливо повільним через бюрократичні затримки на кордоні», — пише Вадатурський.

Керівник зазначає, що зерновий коридор має бути розширений і до Миколаївського порту, на який до війни припадало 30% українського експорту.

Також Вадатурський закликав західних партнерів підтримати український агросектор, оскільки це сприятиме зниженню світових цін на продовольство та запобігатиме міграції з найбідніших країн світу.

«Західні уряди та кредитори повинні терміново збільшити можливості фінансування та забезпечити гнучкість виплат боргів, щоб фермери, трейдери та постачальники матеріально-технічного забезпечення могли підтримувати роботу цієї життєво важливої ​​галузі», — пише керівник компанії.

Нагадаємо, завдяки запуску першої черги нового терміналу на Дунаї компанія «НІБУЛОН» відвантажила понад 200 тис. т агропродукції у жовтні.