Експортувати зерно можна буде без обов’язкового депозитування 15% вартості — Мінагрополітики

Податковий комітет Верховної Ради України підтримав законопроєкт № 8166-д, яким усувається дискримінація легальних експортерів та відмінються норми обов’язкового депозитування 15% вартості експортних товарів.

За інформацією Мінагрополітики, ВРУ підтримала ключові пропозиції аграрних асоціацій.

«Законопроект № 8166-д був розроблений на заміну проекту закону № 8166. Він, як і базовий, спрямований на те, щоб забезпечити повернення валютної виручки та регулювання платіжного балансу України при експорті окремих сільськогосподарських товарів шляхом запровадження режиму експортного забезпечення‎», — повідомляє міністерство.

Документ дає право легальному агробізнесу експортувати без будь-якого додаткового регулювання в межах встановленого ліміту. Щомісячно можна експортувати на подвоєну суму середньомісячного повернення валютної виручки в країну, розраховану за попередні півроку. Такий експорт можна здійснювати за поточною процедурою, без будь-якого додаткового регулювання.

Якщо ж потреби експорту перевищуватимуть розрахований ліміт, на цю понаднормову суму необхідно буде зареєструвати податкову накладну за ставкою на рівні 14%. Після повернення валютної виручки можна відкоригувати таку накладну зі ставки податку 14% на 0% та отримати відшкодування ПДВ.

Фактично це дозволяє використовувати як заставу за повернення валютної виручки податковий кредит, а не лише живі гроші, як це було передбачено у базовій редакції законопроекту.