Аграрний сектор України через війну втратив майже 41 млрд — аналітики

KSE Агроцентр та Міністерство аграрної політики та продовольства України проаналізували збитки та непрямі втрати сільського господарства України внаслідок повномасштабної російської агресії, вони сягають $40,85 млрд.

Оприлюднене дослідження було проведене за методологіями світового банку та ФАО.

«Збитки, які охоплюють знищені, пошкоджені, викрадені фактори виробництва, а також готову продукцію агросектору, станом на середину вересня 2022 складають $6,6 млрд. Порівняно з останнім оглядом збитків агросектору, проведеним у червні, вказаний показник збільшився на $2,3 млрд»,— йдеться у дослідженні Київської школи економіки та Мінагрополітики.

Непрямі втрати, до яких належать недоотриманий дохід та додаткові витрати агровиробників через росіське вторгнення, становлять $34,25 млрд.

Щодо падіння обсягів врожаю, то більше всього втрачено ячменю 38,8% (порівняно з базовим рівнем), пшениці (33,3%) та соняшнику (30,9%). Значну частку цих культур зазвичай вирощують у районах, які найбільше потерпіли від бойових дій.

Зниження врожаю кукурудзи відбулося на менші відсотки, 18,3%. Але цей відсоток може зрости через рішення аграріїв залишити врожай зимувати у полях.

Аналітики оцінили сумарні втрати через зниження виробництва цих культур у $8,5 мільярдів. Через недобор врожаю інших однорічних культур аграрний сектор втратив ще $2,7 млрд.

Також аналітики попереджають, що негативні тенденції збережуться й наступного року. За їх оцінками, український агросектор ризикує втратити озимої пшениці на $2,4 млрд, ріпаку на $318 млн і ячменю на $312 млн.