Ставки на вагони-зерновози УЗ подорожчали через високий попит

Ставки на вагони-зерновози АТ «Укрзалізниця» на грудень зросли більш ніж на 50%. У компанії це пояснюють високим попитом на цей тип рухомого складу, який викликало продовження роботи «зернового коридору».

Про це повідомляє Rail.insider

За словами заступника директора департаменту комерційної роботи УЗ Валерія Ткачова, рівень використанні вагонів-зерновозів за останні 3 місяці перевищує 90%.

«Тому, згідно з діючим порядком перегляду ставок, фактична (базова) ставка плати за використання вагона УЗ повинна зрости до граничної (максимальної) ставки, що на сьогодні для зерновоза складає 4300 грн/доба»,– сказав Валерій Ткачов.

Керівник додав, що середня вартість користування зерновозами на аукціонах уже є вищою за це значення. За результатами останніх торгів середня ставка на вагони-зерновози АТ «Укрзалізниця» складає:

  • торги 22.11.2022 (600 ЗРВ) – 5007,67 грн/доба;
  • торги 23.11.2022 (2540 ЗРВ) – 5 160,57 грн/доба.

Нереалізованими на торгах залишилося 260 ЗРВ. Тому, за словами представника УЗ, зростання фактичної ставки до 4300 грн/доба, яка є лише початковою ставкою на аукціонах, не є фактичним підвищенням вартості вагона, а відповідає динаміці зміни ринкової вартості вагона в діючих умовах.

Валерій Ткачов зауважив, що УЗ має приблизно 7 тис. зерновозів, що складає 27–29% ринку. Приватний парк налічує близько 17 тис. зерновозів.

Нагадаємо, наявний потенціал перевезення вантажів через західні прикордонні переходи використовується лише на 46,7%.