Попит європейських імпортерів не дав впасти цінам на українську кукурудзу на західних кордонах

Минулого тижня ціни попиту на фуражну кукурудзу на західних кордонах України опинилися під тиском різнонаправлених факторів.

Такі спостереження зробили аналітики ІА «АПК-Інформ».

З одного боку, на ціни тиснув сезонний фактор, на внутрішньому ринку зросла кількість пропозицій кукурудзи вже нового врожаю. До того ж, на західних кордонах знов зріс потік вантажів кукурудзи через те, що глибоководні порти знизили її експорт після чергових негараздів щодо Зернової угоди. Все це мало призвести до суттєвого зниження цін на культуру на кордонах з ЄС.

Однак попит європейських покупців на кукурудзу залишився стабільним, і цей фактор не дав цінам істотно впасти. Більше того, на деяких напрямках ціни навіть трошки зросли. Саме така ситуація склалася на кордонах з Угорщиною та Словаччиною — там ціни імпортерів на кукурудзу піднялися до €230-250/т на умовах DAP, у містах Угорщини та Болгарії — до €280-300/т DAP, а в порту Констанца — до €270-285/т CIF.

Закупівельні ціни імпортерів з поставкою в листопаді-грудні на кордоні з Польщею та Румунією дещо знизилися і склали €220-245/т DAP.