Загроза зриву зернової угоди знижує попит імпортерів на українську пшеницю

Індикативні ціни пропозиції на пшеницю з поставкою з глибоководних портів України на умовах FOB знизилися за результатами минулого тижня. На вартість тисне зменшення попиту імпортерів.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

Індикативні ціни пропозиції пшениці з протеїном 12,5%, 11,5% та фураж із поставкою в листопаді з чорноморських портів знизилися на 5-10 USD/т, до 305-325, 300-320 та 260-275 USD/т FOB відповідно.

Як зазначається, ринком лунають чутки про можливу зупинку роботи «зернового коридору» вже в листопаді. Також насторожують заяви рф про те, що все залежатиме від ослаблення обмежень на експорт її сільгосппродукції та добрив, а через розслідування ООН щодо іранських дронів-камікадзе вона взагалі може розірвати «‎зернову угоду». 

«Тому, попри низку оголошених і проведених тендерів, українська продукція пропонувалася на них доволі рідко, і ще рідше перемагала в торгах, хоча здебільшого була найдешевшою. Через побоювання завершення дії «зернової ініціативи» більшість імпортерів шукають заміну причорноморській продукції. Наприклад, азійські імпортери вже збільшили закупівлю австралійської пшениці», — каже керівник відділу зернових та олійних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська

За словами експертки, зниження темпів експорту морем й активності укладення нових контрактів, та уповільнення процедури огляду суден, які прямують «зерновим коридором», також позначилося на ставках фрахту.

Нагадаємо, українські порти працюють на 30% від потужностей через чергу суден у Босфорі.