USAID надає обладнання для зберігання 1,5 млн т українського зерна

Ініціатива AGRI-Україна, започаткована Агентством США з міжнародного розвитку USAID, допоможе українським аграріям зберегти приблизно 1,5 мільйона тонн зерна. Першу угоду щодо надання послуг аграріям підписали 21 жовтня. 

Про це повідомила пресслужба USAID.

Загалом в рамках програми Україні передадуть понад 8 000 рукавів для зберігання зерна, 29 зернопакувальних машин та бункерів-перенавантажувачів, а також підтримають встановлення модульних сховищ/ангарів для зберігання зерна загальною місткістю 77 тис. тонн. 

Послуги будуть надавати компанії-грантери. 

«Компанії-надавачі послуг відповідатимуть за створення хабів/майданчиків для зберігання зерна, закупівлю й доставку обладнання та витратних матеріалів, формування й навчання сервісних бригад, надання сервісних послуг із доробки та зберігання зернових та технічних культур, в тому числі лабораторного та консультаційного супроводу виробників з моніторингу зберігання зерна, збереження його якості та маркетингу, надання послуг з розпакування, тощо», — сказано в повідомленні.

Першу угоду щодо Програми USAID АГРО підписали 21 жовтня. Всього планується підписати договори із 13 грантерами, які мають надавати послуги з листопада. Користувачами послуг зі зберігання в рамках проєкту стануть понад 2 000 мікро-, малих і середніх підприємств.

«Відповідно до угоди, підписаної 21 жовтня між Програмою USAID АГРО та БО «Львівська аграрна дорадча служба», 200 малих і середніх агровиробників Львівщини отримають послуги зі зберігання зерна. Ще 12 подібних угод будуть підписані упродовж найближчих трьох тижнів, щоб охопити послугами агровиробників у інших регіонах», — повідомили у пресслужбі.

Також вказується, що сервісні послуги з пакування та зберігання у рамках ініціативи будуть платними для агровиробників, проте дозволять аграріям зберегти свій урожай. 

Нагадаємо, загроза зриву зернової угоди знижує попит імпортерів на українську пшеницю.