УЗ до кінця листопада планує запустити 2 нових залізничних перехода до Румунії

Укрзалізниця планує до кінця листопада відкрити два нових прикордонних переходи з Румунією. Це дасть змогу значно збільшити обсяги експортних поставок до румунського порту Констанца.

За інформацією Rail.insider, про це йшлося під час зустрічі в Міністерстві економіки з представниками металургійної галузі за участі керівництва УЗ, яка відбулася 18 жовтня.

Голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін повідомив про терміни запланованого відкриття нових переходів на кордоні з Румунією.

«Щодо збільшення можливостей логістики, то до кінця листопада ми маємо відкрити два додаткових залізничних переходи з Румунією. Таким чином збільшиться можливість поставок у порт Констанца», — заявив він.

Також на зустрічі говорили про реформи тарифоутворення та пріоритезації логістики між різними видами вантажів. Олександр Камишін зазначив, що «наразі агропродукція та продукція металургів майже не конкурують між собою».

Щодо пропозиції обсудити з поляками будівництво ширококолійної дороги в Польщі, то очільник УЗ сказав, що наразі це питання не актуальне.

«ЄС навіть не буде розглядати таку пропозицію з безпекової точки зору. Особливо в такий час, як зараз, адже широка колія – це стандарт рф. Та і з точки зору економіки, на будівництво такої колії пішло б 6–7 років, тому такий проєкт зараз не є актуальним», — зазаначив голова УЗ.

Сторони також обговорили зміни в тарифній політиці УЗ і домовились продовжити діалог за цим напрямком.

Нагадаємо, в серпні УЗ повідомила, що збудувала одразу дві дільниці на кордоні з Румунією: Рахів — Берлебаш — держкордон та Тересва — держкордон. Це 19,3 км та 1,1 км нової колії, які були збудовані колійниками за рекордні 2 місяці.