ЄБА закликає продовжити чинні бронювання та запустити роботу є-Відрядження

Європейська Бізнес Асоціація звертається до Уряду з проханням подовжити ще на 2 місяці чинні бронювання без необхідності повторного погодження з Міноборони. Крім того, все ж запустити механізм «е-Відрядження», який було анонсовано більше ніж 1,5 місяці тому.

Про це повідомила прес-служба ЄБА.

«Ризики втрати критичного для роботи підприємств персоналу є надзвичайно високими, а недосконалість процедури надання бронювання та постійні затримки у наданні таких бронювань навіть у випадку виконання усіх умов, передбачених законодавством, в доповнення до військових загроз, фізичних руйнувань, порушених ланцюгів постачання, низькою купівельної здатності, тощо часто змушують підприємства скорочувати виробництво та фактично зупиняти свою роботу та будь-які інвестиції», — йдеться в повідомленні.

В ЄБА говорять — безумовно, бізнес розуміє, що в країні триває війна і військові потреби є конче важливими. Однак, і економіка має працювати, аби країна функціонувала. А серцем економіки є працюючий в країні прозорий бізнес, що сплачує податки, заробітні плати, підтримує країну.

Європейська Бізнес Асоціація звертається до Уряду з проханням подовжити ще на 2 місяці чинні бронювання без необхідності повторного погодження з Міноборони.

«Це дасть можливість державі прийняти всі необхідні законодавчі зміни з дотриманням визначених законом строків та процедур, провести поступове перебронювання критичного для функціонування економіки персоналу без перевантаження системи, а бізнесу — продовжити працювати, забезпечувати роботу підприємств, підтримувати працівників, сплачувати податки та заробітні плати, тощо», — зазначають бізнесовці.

Крім того, наприкінці літа Урядом було анонсовано з 1 вересня запуск механізму «е-Відрядження» за допомогою якого підприємства могли внести спеціальний депозит та отримати дозвіл на короткотермінове відрядження для свого працівника.

«Пройшло вже більше ніж 1,5 місяця, але механізм, на жаль, все ще не запрацював. Тож бізнес звертається з проханням до Уряду все ж запустити даний механізм, адже досить частко стратегічні питання розвитку підприємства, побудови нових логістичних маршрутів, інвестування, тощо не можуть вирішуватись онлайн, а потребують фізичної присутності», — йдеться у зверненні.

В ЄБА вважають, що рішення про можливість виїзду за кордон у короткотермінові відрядження буде мати важливий вплив на економіку країни, її розвиток та відновлення. Водночас, в Асоціації зазначають, що обмежуючими заходами розвитку не досягнеш.

Нагадаємо, забронювати військовозобов’язаних працівників аграрного ринку з 14 жовтня можна лише через кабінет запитів на бронювання.