Перший потяг з українським зерном прибув до Барселони

600 тонн зерна у двадцяти п'яти 40-футових (12 м) контейнерах доставив до залізничного терміналу Кан-Туніс у Барселоні перший потяг, який пройшов шлях від українського кордону.

Про це повідомляє Railfreight.

Іспанський потяг з контейнерами компанії Renfe Mercancías прибув до Барселони у четвер, 6 жовтня. До прибуття в Іспанію він пройшов 2 400 км від терміналу Хелм на польсько-українському кордоні через Лодзь та Дуйсбург.

Відмічається, що поїзд доїхав до кінцевого пункту призначення. Однак цього може виявитися недостатньо для повної оцінки послуги, тому що Міністерство транспорту Іспанії зіткнулося з суворою реальністю українського кордону та європейської залізничної мережі.

«Перші проблеми виникли на терміналі в Хелмі, де, за словами іспанської влади, неможливо передбачити ситуацію заторів, що ускладнювало завантаження контейнерів Renfe, оскільки викликало значні затримки»,— уточнює видання.

Зрештою, послуга була успішною, попри непередбачені або недооцінені перешкоди. Міністерство транспорту Іспанії дійшло висновку, що ця перша пілотна послуга не вселяє багато оптимізму. Навпаки, «це підкреслило боротьбу, з якою стикаються численні компанії, які допомагають українському експорту, та відсутність центральної координації в Європі, навіть щодо проєктів такої важливості».

«Ініціатива показала, що в поточному контексті залізничні перевезення на далекі відстані потребують великих зусиль для координації між різними учасниками процесу»,— підсумували в міністерстві транспорту Іспанії.

Натомість маршрут може використовуватися у якості альтернативного при руйнуванні традиційних ланцюгів постачання внаслідок закриття портів або судноплавних каналів.