Середня ставка оренди вагонів-зерновозів УЗ втричі знизилася

За підсумками торгів оренди вагонів-зерновозів 3 жовтня середня ставка добової оренди втричі зменшилася у порівнянні з попереднім аукціоном. Це стало можливим після того, як УЗ усунула передумови для спекулятивного зростання цін та виключила посередників із торгів.

Про це повідомив радник Голови правління «Укрзалізниці» Юрій Щуклін.

«УЗ розширила пропозицію вагонів на більший часовий проміжок та змінила параметри аукціонів, зробивши неможливою участь компаній-посередників, які не є власниками аграрних вантажів і використовували аукціони з метою підвищення цін. В результаті середня ставка добової оренди вагона за підсумками торгів 3 жовтня зменшилася втричі у порівнянні з підсумками попередніх торгів, що відбувалися 29 вересня за участю компаній-посередників», — зазначив Юрій Щуклін.

За словами експерта, нова формула аукціону відсікла всіх посередників, які становили 95% учасників попередніх аукціонів і виходили лише з метою розігріву цін. Юрій Щуклін прогнозує, що за умови подальшого збереження оновленої формули аукціонів та розширення часового горизонту пропозицій вагонних лотів, ставка оренди вагона може опуститися нижче 2 тис. грн з ПДВ за добу.

Нагадаємо, УЗ перевезла рекордну кількість зернових вантажів за вересень.