Україна може експортувати 35–40 млн тонн зерна нового урожаю — думка

Цього року результати врожаю будуть меншими приблизно на 25%, порівняно з минулим роком, через втрату сільськогосподарських земель внаслідок війни. Однак загалом урожай в Україні високий, тож наша держава буде повністю забезпечена продукцією й матиме достатньо збіжжя для експорту.

Про це заявив народний депутат, член комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, передає Rail.insider.

«Нинішнього урожаю буде повністю достатньо для внутрішніх потреб. Тільки пшениці зібрали майже 20 млн тонн. При цьому Україна понад 8 млн тонн не використовує. Загалом з нового врожаю ми зможемо експортувати, якщо взяти повністю всі культури, приблизно 35–40 млн тонн сільгосппродукції», — зазначив нардеп.

За його словами, завдяки дії «зернового коридору» вдалося суттєво наростити експорт.

«Об’єм експорту сильно збільшився у серпні. У вересні, я думаю, ми дійдемо до 5 млн тонн морем (вже дійшли, — прим. ред.). Однак для того, щоб вивезти весь торішній урожай, нам потрібен ще мінімум жовтень–листопад. Наразі на експорт залишається мінімум 8–9 млн тонн агропродукції», — сказав парламентарій.

Він висловив сподівання, що угода про «зерновий коридор» буде автоматично пролонгована. З боку України жодних порушень досягнутих домовленостей немає.