Елеватор Grain Alliance у Словаччині перевантажив близько 70 тисяч тонн зерна

На зерносховищі BZK Grain Alliance («Баришівська зернова компанія») у місті Чєрна-над-Тисою (Словаччина), яке компанія придбала після початку воєнних дій в Україні, перевантажили близько 70 тис. тонн зерна.

Про це розповів президент Grain Alliance Євгеній Радовенюк під час круглого столу, який був зініційований посольством Швеції в Україні. Захід відбувся у Братиславі (Словаччина) 19 вересня.

Євген Радовенюк подякував за підтримку країнам Євросоюзу та заначив, що інвестори й партнери, такі як ЄБРР, готові інвестувати у розвиток логістичних шляхів.

«Ви знаєте, що ми придбали елеватор, який не працював і не експлуатувався 8 років. Але нашими зусиллями він 20 червня вже прийняв перше зерно і далі успішно працює, поступово нарощуючи темпи перевалки. За цей період нам вдалося перевантажити до Європи близько 70 тис. тонн зерна. Цей реалізований проект вигідний не лише для нас, для України. Зокрема, у Словаччині ми вже сплатили €3 млн податків»,— сказав президент компанії.

На елеваторі збираються встановити два нових силоси. Мер міста Чєрна-над-Тисою Марта Возарікова і державний секретар Міністерства закордонних та європейських справ Словаччини Інгрід Брокова обговорили, як можно посприяти розширенню потужностей.

Керівництво «Баришівської зернової компанії» повідомило, що після налагодження безперебійного маршруту на новий елеватор українською залізницею, допомагатиме іншим українським аграріям переправляти зерно до Європи.

Нагадаємо, BZK Grain Alliance має намір розширити потужності зберігання на елеваторі а також покращити автоматизацію словацького зерносховища.