Група АГРОТРЕЙД вдвічі збільшила експорт зерна через порти з початку війни

АГРОТРЕЙД збільшив експорт зерна
За півроку повномасштабної війни Група «АГРОТРЕЙД» експортувала близько 140 тисяч тонн зерна. Це приблизно в чотири рази менше, ніж компанія могла експортувати у мирний час.
 
Такі дані наводить директорка з операційної діяльності Групи «АГРОТРЕЙД» Олена Ворона, інформує пресслужба компанії.
«Цей показник містить у собі як власне зерно Групи «АГРОТРЕЙД», так і зерно інших холдингів. За сьогоднішніх умов традиційний трейдинг трансформувався в спільне виконання контрактів разом з іншими сільгоспвиробниками. Тому зараз ми об’єднуємось з компаніями, яким також складно вивезти зерно, щоб здійснювати спільні продажі»,— розповідає Олена Ворона.
Проте, за її словами, ситуація з експортом дещо покращилась після часткового розблокування портів в рамках Стамбульських угод. Тепер, коли залізна дорога вже не єдиний спосіб вивезення зерна, темп експорту пришвидшився вдвічі.
«Спочатку ми мали побоювання, чи дійсно судна зможуть виходити з портів, але тепер, коли ми побачили, що процес відбувається, більшу частину зерна ми почали вивозити через порти. Проте і послугами залізниці продовжуємо користуватись, і щоб підлаштуватись до нових умов, Група «АГРОТРЕЙД» суттєво підсилила команду логістів, які адмініструють відвантаження зерна по Європі», — зазначає директорка з операційної діяльності.
Часткове розблокування портів почало позначатись і на вартості зерна. Якщо раніше ціни всередині України були надзвичайно низькі, а за кордоном навпаки — стрибнули вгору, то тепер ця різниця поступово вирівнюється.
«На ринку вже продається новий врожай пшениці, а незабаром з'явиться і кукурудзи. А цьогорічна врожайність цих культур велика, зокрема й для нашої компанії. Це тиснутиме на ціни всередині країни, тим не менш, зерновий коридор і експорт через глибокі порти частково знімає напругу і тиск зайвої пропозиції на ринку», — розповіла Олена Ворона.