Близько 30 потенційних виробників біометану розглядають підключення до газової мережі

Майже 30 потенційних виробників біометану звернулися до оператора газотранспортної системи України для отримання технічних умов на підключення до газової мережі.

Про це розповіла директорка Департаменту розвитку відновлюваної енергетики Держенергоефективності Олена Ленська на міжнародній дискусії щодо впровадження ринку біометану, повідомляє пресслужба Уряду.

Як зазначається, Оператор ГТС України вже підготував план дій для приєднання виробників до мережі.

Також досліджуються сценарії торгівлі біометаном та його експорту в ЄС.

«Ми розробляємо Єдину платформу реєстрів гарантій походження, у тому числі реєстр біометану. Ми працюємо над цим у тісній співпраці з європейськими партнерами, у тому чилі ERGaR. Тому сподіваємося у результаті отримати дієвий механізм, який відповідатиме стандарту ЄС», — розповів повідомив керівник Держенергоефективності Валерій Безус.

До 2030 року виробництво біометану в Європі має збільшитися в 10 разів, до 35 млрд м3 . Старша експертка з питань газу Секретаріату Енергетичного Співтовариства Кароліна Сегір пояснила, що Євросоюз звернув увагу на необхідність налагодження партнерства із Україною, та підкреслив її роль у розвитку європейського ринку біометану.

Читати по темі: Переробка агросировини в енергію: біогаз та біометан. Чи вигідно?

Нагадаємо новини України по біометану: «Чернігівгаз» видав технічні умови для підключення першого в Україні біометанового заводу агрохолдингу «Галс Агро». Підприємство мають під'єднати до газорозподільних мереж до кінця 2022 року.