Логістичні витрати на експорт українського зерна з порту Констанца сягають $160-180 на тонні — аналітики

Раніше доставка зерна від сховища до порту обходилася українському постачальнику в $30-40 за тонну, в деяких випадках — до $50/т. Нинішні логістичні витрати на доставку збіжжя з елеватору в Україні до порту Констанца у Румунії обійдуться $160-180 за тонну зерна.

Такі цифри озвучили аналітики компанії Barva Invest, пише USM.

З початком війни, за такі ж гроші ($30-40 за тонну) можна було доставити зерно до кордону Польщі чи Румунії залізницею. Ще стільки ж коштувало перевезення до порту Констанци. Зараз ціни збільшилися.

«У середньому, витрати логістики зараз складають $90-105/т. А довезти з кордону до Констанци ще близько $65. Відповідно, вся логістика може скласти $160-180 дол за тонну зерна», — йдеться у матеріалі.

У результаті половина вартості вантажу йде лише на логістику. Для більш дорогих олійних культур (і для соняшникової олії) математика дещо краща, але все ж рентабельність надто низька.

Аналітики зазначають, що проблеми логістики для українських зернарів не компенсуються рекордними цінами на ринку. Навіть коли у світі ціни досягли пікових значень, це в Україні зовсім не відчули. Протягом весни та літа ціни на зерно лише падали.