Україна у цьому сезоні зможе експортувати 70 млн тонн зерна та олійних — Висоцький

У цьому маркетинговому році Україна розраховує експортувати близько 65–70 млн тонн зернових та олійних культур. Йдеться про 22 млн тонн залишків із минулого врожаю та 38-43 млн тонн цьогорічного.

Про це під час онлайн-брифінгу заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє Мінагрополітики.

Внутрішнє споживання в Україні становить близько 20 млн тонн.

За словами Тараса Висоцького, на сьогодні досягнуто оптимального рівня використання потужностей автошляхів, річкових портів та залізниці — близько 3 млн т на місяць. Крім того, Мінагрополітики наразі працює над тим, щоб насамперед розширити обсяги вантажів, які йдуть через зерновий коридор морських портів, а також через залізницю. Мета — 5-6 млн тонн загального експорту с/г продукції в місяць, як це було до війни.

Серед основних проблем українських с/г виробників, як зазначив Тарас Висоцький, є здорожчання вартості виробництва, адже високі ціни на енергоресурси означають високі ціни на добрива та паливо, при цьому зберігається достатньо дорога логістика.

«Поки що українські фермери продають свою продукцію за ціну, яка ледь покриває собівартість. Наша мета — дати їм можливість інвестувати у своє виробництво», — підкреслив посадовець.

Перший заступник міністра також розповів про перебіг жнив. Так, наразі зібрано майже 25 млн тонн зерна, оброблено 60 % посівних площ.