Українські фермери додатково витрачають €80−90 на кожній тонні зерна через затори на кордоні з ЄС

Через величезні затори на західному кордоні України, українські фермери додатково витрачають €80−90 на транспортування 1 тонни зерна.

Про це з посиланням на звіт Der Agrarhandel (Німеччина, Федеральна асоціація сільськогосподарської торгівлі та Асоціація трейдерів зерна Гамбурзької фондової біржі eV), пише НВ Бізнес.

«Високі витрати на логістику є найважливішою причиною низьких цін на сільськогосподарську продукцію в Україні, які наразі становлять лише €130/т пшениці порівняно з €330−340/т у Німеччині», — повідомляється у звіті, який був опублікований 22 серпня 2022 року.

Черги вантажівок на кордонах з ЄС місцямі сягають 38 км. Автори звіту говорять, що автомобілі із зерновими вантажами в середньому проводять на кордоні приблизно 5−6 днів при виїзді з України, ще 2 дні витрачається на повернення.

«За день вантажівка може проїхати близько 600 км. Якщо припустити, що відстань транспортування становить 1200 км, чистий час у дорозі в зворотному напрямку становитиме 4 максимум 5 днів, включно з завантаженням та розвантаженням. Це означає, що вантажівка може виконувати до 6 рейсів по 25 тонн на місяць, тобто приблизно 150 тонн», — зазначається у звіті.

Але через затримки на кордоні час поїздки в обидва кінці збільшується з 5 до 12 днів. Тому одна вантажівка за місяць робить не більше 2,5 рейсів туди й назад. Це означає, що транспортна потужність вантажівки обмежена 70 тоннами на місяць. День очікування у черзі обходиться близько €300 на вантажівку. При вантажопідйомності 25 тонн це відповідає сумі приблизно €84 на 1 тонні вантажу. За іншими оцінками ця сума складає €80−90 на 1 тонні.

Простої на кордоні призводять до збільшення транспортних витрати з близько €125 за тонну до €200−220. Через це покупці та трейдери платять нижчу ціну за українську агропродукцію. Автори звіту вважають, що це впливає як на обсяги експорту так і на спроможність українських фермерів провести наступну посівну кампанію.