Аграріям потрібні тимчасові термінали на кордонах з ЄС щоб повернутися до ф'ючерсної торгівлі — УСПП

Українським виробникам не вистачить потужностей для зберігання нового врожаю. Потрібно прискорити транспортування зернових хоча б до кордонів із Євросоюзом та задіяти для зберігання продукції тимчасові термінали і конструкції, вільні елеваторні потужності в сусідніх державах.

Про це заявили в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП).

В УСПП підкреслили, що обсяги перевезень зерна значно нижче очікуваних — в середньому 1 млн т/місяць, при тому, що запаси 2021 року склали 20 млн тонн, і 67 млн тонн олійних і зернових очікувано зберуть цього року.

В об'єднанні говорять: зернова угода розрахована на 120 днів, і бути на 100% впевненими, що вона буде продовжена — не можна, тому експорт потрібно максимально нарощувати.

«Через проблеми з логістикою і безпекою більшість контрактів українських аграріїв зараз — спотові. Тобто отримання коштів після надання товару. Така ситуація значно обмежує фінансові можливості аграріїв. За оцінками профільних асоціацій, третина з них (30%) не здійснюватимуть озиму посівну. Побудова тимчасових терміналів на кордонах з ЄС необхідними для зберігання дозволить повернутися до контрактної (ф'ючерсної) торгівлі, знизить логістичний тиск на галузь‎»‎, — підкреслили в УСПП.

Нестачу сховищ зараз в Україні в УСПП оцінюють як дефіцит від 10 до 15 млн тонн зберігання.

Нагадаємо, уряди Польщі та України готують меморандум про будівництво олійного трубопроводу до Польщі.