Країнам, що розвиваються, треба допомогти купувати українське зерно — генсек ООН

Глава ООН Антоніо Гутерріш та міністр інфраструктури Олександр Кубраков в Одеському морпорту
Глава ООН Антоніо Гутерріш та міністр інфраструктури Олександр Кубраков в Одеському морпорту
Джерело фото: Суспільне

Глава ООН Антоніо Гутерреш закликав докласти більше зусиль, щоб забезпечити доступ до українського зерна країнам, що розвиваються.

Про це заявив Гутерреш під час відвідування Одеського порту 19 серпня, повідомляє Reurets.

Також глава ООН наголосив, що бідним країнам потрібна допомога в закупівлі як українського зерна, так і російського.

«Настав час для масштабної та щедрої підтримки, щоб країни, що розвиваються, могли купувати продукти харчування в цьому та інших портах, а люди могли їх купувати», — сказав генсек.

Антоніо Гутерреш також сказав, що зернова угода є безпрецедентною.

«Вона (зернова угода, — прим.ред.) безпрецедентна за своїми масштабами та розмахом. Але доведеться ще пройти довгий шлях у багатьох напрямках», — сказав він.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що за час дії «Зернової ініціативи» з трьох портів Великої Одеси вже відправлено 25 суден з 630 тис. т. 

Тим часом для країн Африки зерно відправили на двох суднах. Перше — балкер BRAVE COMMANDER, який вийшов із порту «Південний» 15 серпня. На борту судна, зафрахтованого ООН, 23 тис. т пшениці для Ефіопії. Друге — балкер I MARIA.

«Вчора вийшов черговий балкер I MARIA, на його борту 33 тисячі тонн агропродукції для півночі континенту», — написав міністр на своїй сторінці у Facebook.

Глава ООН також закликав забезпечити безперешкодний доступ на світові ринки для російських продуктів харчування та добрив, які не підпадають під санкції.