У Донецькій області працює 6 елеваторів із 37 — ОВА

До повномасштабного вторгнення рф в Донецькій області працювало 37 елеваторів, серед яких 3 державних і 34 приватних. 12 підприємств зараз знаходяться на тимчасово окупованій території, а із тих, що залишилися, працює лише 6.

Про це повідомила керівниця управління земельних відносин та цифрової трансформації Олена Рибакова, повідомляє пресслужба Донецької ОВА.

Зараз в Донецькій області діють 4 приватних і 2 державних елеватори. За словами керівниці, складські потужності цих об'єктів дозволяють зберегти понад 1 млн т зерна. Цього року на неокупованій території очікується врожай близько 1,1 млн т зерна, а залишки торішнього складають близько 40 тис. т. Тому в області розраховують, що елеватори зможуть зберегти врожай. Проте Олена Рибакова наголошує, що все буде залежати від безпекової ситуації в регіоні.

«Ми взаємодіємо з елеваторами в сусідніх областях щодо зберігання врожаю наших аграріїв. Також є домовленості щодо зберігання на державних елеваторах області. Аграрії вимушені нести додаткові витрати на транспортування у сусідні регіони. Приватні елеватори зараз або не здійснюють закупівлю зерна, або закупають його по низькій ціні. І вартість зберігання там досить висока», — каже керівниця.

Як зазначили у пресслужбі ОВА, аграрії області, у яких немає власних потужностей для зберігання врожаю або які знаходяться на дуже небезпечних територіях, змушені дешево реалізовувати свою продукцію.

«Зараз пшеницю третього класу на території Донецької області продають за 2500-2700 гривень за тону, тоді як на території Дніпропетровської області – 3700-3750 гривень за тону. Непродовольча пшениця на території нашої області скупляється за 1900-2000 гривень за тону. Водночас переважна більшість сільгосппідприємств через відсутність закупівельних цін або їх неприйнятний рівень, високі тарифи на перевезення вантажів, наразі не здійснюють продаж зерна та чекають сприятливих умов», — зазначено в повідомленні.