У липні відбулось зниження світових цін на зерно та олії — ФАО

Базовий показник світових цін на продовольство значно знизився в липні, причому ціни на основні зернові культури та олію зафіксували двозначне відсоткове зниження, повідомила сьогодні Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

У липні Індекс цін ФАО на рослинну олію знизився на 19,2% у порівнянні з червнем, позначивши 10-місячний мінімум. Міжнародні котирування на всі типи олії впали:

  • ціни на пальмову олію знизилися через перспективи достатнього обсягу експортного постачання з Індонезії;
  • зниження цін на ріпакову олію відбулося у зв'язку з очікуваннями достатнього обсягу постачання нового врожаю;
  • ціни на соєву олію знизилися через тривалий низький попит;
  • ціни на соняшникову олію також помітно знизилися на тлі зниження світового попиту на імпорт, попри логістичну невизначеність, що зберігається в Чорноморському регіоні. Зниження цін на сиру нафту також вплинуло на падіння цін на рослинну олію.

Індекс цін ФАО на зернові знизився за місяць на 11,5%, залишившись на 16,6% вищим за показник липня 2021 року. Падіння міжнародних цін торкнулося всіх видів зернових, представлених в цьому Індексі:

  • Світові ціни на пшеницю знизилися на 14,5%, що частково зумовлено досягнутою Україною та РФ угодою про розблокування експорту з ключових чорноморських портів, та частково через сезонну доступність врожаю, збір якого триває в Північній півкулі.
  • Світові ціни на фуражне зерно в липні знизилися на 11,2%, а ціни на кукурудзу — на 10,7%, також частково через Чорноморську угоду, і збільшення сезонної пропозиції в Аргентині та Бразилії.

Міжнародні ціни на рис також знизилися вперше у 2022 році.