Пшениця нового врожаю в Україні почала дорожчати

Цього тижня в більшості регіонів України фіксується поступове подорожчання пшениці нового врожаю на 100-200 грн/т.

Такі дані повідомляють аналітики «АПК-Інформ».

«Станом на 21 липня більшість переробників озвучують ціни попиту на пшеницю 2 і 3 класу в діапазоні 2800-4000 грн/т і 2700-3900 грн/т СРТ, що вище показників кінця минулого тижня на 100-200 грн/т», — зазначено в повідомленні.

Аналітики вказують, що подорожчання пшениці зумовлене збільшенням курсу долара, в тому числі — підвищенням Нацбанком України офіційного курсу вказаної валюти відносно гривні на 25%.

«Також підтримку цінам надавало стримування продажу зерна нового врожаю аграріями, які не бажали реалізувати зернову за поточними цінами, що, за їх оцінками, вже знизилися нижче рівня її собівартості, на тлі втрати частини врожаю в полях і зерносховищах через ворожі обстріли сільгосппідприємств», — кажуть аналітики.

Серед факторів, які тиснуть на ціну, назвали велику кількість пропозиції пшениці урожаю-2021, невисокий попит переробників через складнощі з продажем готової продукції, подальше просування збиральної кампанії, а також обмежені можливості експорту.

Нагадаємо, в німецькій залізниці Deutsche Bahn планують перевозити українське зерно до портів Росток, Гамбург та Браку у Німеччині.