США виділяє $100 млн для експорту зерна та підтримки українських аграріїв

Адміністрація Байдена вкладає $100 млн для зберігання та перевезення українського зерна, а також для підтримки майбутньої роботи агросектору в Україні до 2023 року та пом'якшення глобальної продовольчої кризи.

Про це повідомляє CNN.

Як зазначив представник USAID, в рамках проєкту організація буде працювати з українськими асоціаціями фермерів. Йдеться про адаптацію зерносховищ до індивідуальних потреб та знаходження правильних рішень щодо експорту та зберігання зерна в різних регіонах країни.

«На сході України високі транспортні витрати фермерів можуть призвести до того, що деякі з них зберігатимуть зерно доти, доки не з'являться більш безпечні/дешеві альтернативи. На заході країни фермерам може знадобитися зберігання перед завантаженням урожаю в поїзди, що прямують через кордон у Польщу чи Словаччину», —  зазначив представник USAID.

Також сказано, що агентство США з міжнародного розвитку вже співпрацює з більш ніж 8000 українськими фермерами. Ініціатива AGRI-Україна передбачає фінансування фермерів, доходи яких сильно постраждали на тлі зростання цін. 

«Ініціатива розширить доступ українських фермерів до критично важливих сільськогосподарських ресурсів, включаючи насіння, добрива, обладнання та пестициди, підвищить потенціал української інфраструктури та здатність ефективно експортувати сільськогосподарську продукцію, розширити доступ фермерів до фінансування та розширити можливості українських підприємств із сушіння, тимчасового зберігання та переробки сільськогосподарської продукції», — йдеться у повідомленні USAID. 

USAID також планує залучити додаткових 150 мільйонів доларів від донорів та приватного сектору для поповнення фонду.