Мінагрополітики закликало дозволити приватизацію державних КХП

Міністерство аграрної політики та продовольства закликає народних депутатів України підтримати у другому читанні та в цілому законопроект №7451, який розблоковує процес приватизації і дозволяє підприємцям створити нові виробництва та гарантувати продовольчу безпеку держави в найближчій перспективі.

Про це повідомляється на сайті Мінагрополітики.

Українським аграріям терміново потрібен доступ до інфраструктури зберігання та переробки зернових, яку можуть забезпечити об’єкти державних підприємств — комбінати хлібопродуктів (КХП) та спиртзаводи (активи ДП «Укрспирт» та концерну «Укрспирт»).

«Бізнес готовий інвестувати в запуск виробництва, переобладнання підприємств та випуск продукції з високою часткою доданої вартості. Для цього потенційні інвестори повинні отримати активи у приватну власність», — говорять у міністерстві.

В Мінагроплітики зазначили, що зменшення наявної аграрної інфраструктури демотивує сільгоспвиробників проводити роботи в наступному аграрному сезоні. В результаті виникнуть високі ризики системної кризи аграрної галузі, що позначиться як на експортних можливостях України, так і на національній продовольчій безпеці.

«Уже сьогодні слід шукати нові можливості для переробки та зберігання зернових, а також створення продукції з доданою вартістю. Додаткові потужності можна обладнати на базі об’єктів, які перебувають у державній власності та не використовуються ефективно», — зазначається у повідомленні.

В міністерстві вважають, що отримавши ефективного приватного власника, державні КХП налагодять переробку зерна, зможуть насичувати внутрішній ринок такими готовими товарами, як крупи, макарони та пластівці, а також експортувати їх на зовнішній ринок.

Крім того, одночасно буде вирішена проблема нестачі складських приміщень за рахунок переробки надлишку зернових та використання частини площ КХП і спиртзаводів під склади та мультимодальні хаби.

Нагадаємо, раніше Мінагрополітики повідомляло про плани щодо кредитування аграріїв, які працюють у сфері переробки с/г продукції