ФАО внесла Україну та Шрі-Ланку до списка країн, що потребують зовнішньої продовольчої допомоги

За оцінками ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН), зовнішньої продовольчої допомоги потребують 46 країн, у тому числі 33 країни в Африці, 10 країн в Азії, дві країни в регіоні Латинської Америки та Карибського басейну та одна країна в Європі — Україна. Україну разом зі Шрі-Ланкою додали до списку у червні 2022 року.

Про повідомляється на сайті ФАО.

«У цей список було включено Україну, де війна призвела до появи значної кількості переміщених осіб, і Шрі-Ланку, яка зіткнулася з багатоплановою кризою, яка спровокувала зростання цін і гострий дефіцит товарів першої необхідності», — йдеться у повідомленні.

Список поділяє країни на 3 категорії:

  • надзвичайний дефіцит сукупного виробництва/запасу продовольства;
  • повсемісна відсутність доступу;
  • небезпечна відсутність продовольчої безпеки в окремих місцях.

Україна і Шрі-Ланка потрапили до списку в категорії «Повсемісна відсутність доступу». Список оновлюється раз на 4 роки.

«Поширеність і серйозність відсутності продовольчої безпеки в домашніх умовах залежатимуть від тривалості та масштабу конфлікту, і міські райони, ймовірно, постраждають більшою мірою, оскільки більшість сільських жителів зазвичай оброблюють частину землі для вирощування продуктів харчування, що доповнюють раціон харчування їх домогосподарств», — вважають експерти ФАО.

Через кризову ситуацію в Україні ФАО має намір розширити свою підтримку українських сільгоспвиробників.

«Відповідно до оновленого Плану швидкого реагування ФАО потрібно $115,4 млн для розширення своєї підтримки, щоб до грудня 2022 року охопити 979 320 дрібних фермерів та середніх виробників у країні, щоб підвищити наявність та доступність продовольства», — повідомляють ООНівці.

У доповіді також наведено прогноз ФАО щодо сукупного виробництва зернових групою країн з низьким рівнем доходу та дефіцитом продовольства (СНДДП) у 2022 році, який становить 187,8 млн тонн, що трохи перевищує середній показник за п'ять років та рівень попереднього року.