Реальна ставка вагону для клієнта у 4 рази меньше — УЗ надала роз'яснення щодо рекордних цін на аукціонах

6 липня Укрзалізниця провела чергові аукціони з розподілу зерновозів, що прямуватимуть на експорт. Ставки на цих торгах стали рекордними і сягнули 20,5 тис. грн/добу.

Заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валеріф Ткачов розповів, як розраховується термін використання вагону, за який сплачує клієнт, та що саме спричинило ажіотажний попит на експортні перевезення.

Щодо терміну використання вагонів УЗ в рейсі, то кількість діб розраховується з урахуванням нормативної швидкості доставки вантажів — 200 або 320 км на добу. Хоча фактично вагони рухаються зі швидкістю приблизно 50 км/добу у експортному сполучені (дані ГІОЦ).

«Тобто клієнт сплачує УЗ платню за значно меньший термін використання вагону, чим він сплачує приватному власнику вагону (приватний власник рахує фактичну швидкість). Легко порахувати, що реальна ставка аукціонного вагону УЗ для клієнта (при застосуванні фактичної швидкості руху) у 4 рази меньше (200 км/50 км) та становить 3525 грн на добу без ПДВ (14100 грн :4= 3525 грн/доба)», — пояснює Валерій Ткачов.

За словами фахівця, «не такий це вже і рекорд», враховуючи фактичну швидкість руху та попит на перевезення зерна в напрямку портів. До того ж, висока вартість вагонів УЗ в експортному сполучені цілком коригується з високим попитом на перевезенн зерна в напрямку портів.

На думку Валерія Ткачова, ажіотажний попит на експортні перевезення викликали наступні чинники:

  • наявність інфраструктурних обмежень по перевезенню зерна через кордон; щомісяця УЗ транспортує на експорт приблизно 800 тис тонн зерна (сумарно усіма видами транспорту лише 2-2,2 млн тонн на місяц, при необхідному обсягу 5-7 млн тонн щомісяця).
  • дефіцит перевантажувальних потужностей в портах Європи. Найближчі морські порти Польщі та Румунії за минулий 2021 рік перевантажили лише приблизно 33 млн тн зерна (порти Польщі — 8,2 млн тонн; Констанца (Румунія) — 25,2 млн тонн)при наявній потребі лише України в перевалці зерна 40-60 млн тонн на рік.

«Нажаль без розблокування українських портів Чорного моря неможливо у повному обсязі вивезти наявний врожай зерна і тому попит на перевезення зерна буде значно перевищувати технічну можливість вивезення, що буде і надалі підігрівати ринок перевезень», — вважає Валерій Ткачов.