Самостійно розмінувати чорноморські порти Україна не зможе — фахівець

Україна самотужки не зможе провести розмінування чорноморських портів та надати гарантії безпеки для іноземних суден через брак технічних ресурсів. Насамперед, мова йде про дефіцит суден ВМФ, спеціальних суден-тральників та інш.

Таку думку під час онлайн-вебінару War Times Interlegal Specials висловив спеціаліст з морської безпеки MNI Дмитро Руденко.

«В нас окрім катерів, нічого немає. Ми не можемо розмінувати технічними силами та засобами. Ми можемо задіяти лише водолазні команди, які в даному випадку малоефективні. Можемо тільки задіяти треті сторони», — сказав Дмитро Руденко.

За його словами, щоб задіяти сторонні ресурси, необхідна зацікавленість третіх сторін в участі, саме зараз це й намагаються обговорювати у ООН.

Фахівець вважає, що організувати деблокаду чорноморських портів України у найближчі 2-3 місяці буде досить складно, хоча для вирішення цього питання докладається багато зусиль.

Нагадаємо, у Стамбулі мають намір створити командний центр по вирішенню проблеми вивезення українського зерна із заблокованних портів.