ЄБА просить спростити контроль зернових барж, які заходять на територію Румунії по Дунаю

Європейська Бізнес Асоціація України та Європейська Бізнес Асоціація Молдови звернулися до Єврокомісії та Європарламенту із закликом спростити процедуру фітосанітарного та ветеринарного контролю для барж, які перетинають кордон Румунії в Галаці при транспортуванні зерна по річці Дунай. 

Про це повідомила пресслужба ЄБА.

Також в ЄБА закликають запровадити спільну процедуру митного оформлення на кордоні Молдови та Румунії, посилити наявну інфраструктуру на кордонах.

Закриття українських морпортів створило великі черги як українському, молдовському та румунських кордонах. Як зазначили в повідомленні, черги на українсько-молдовському та молдовсько-румунському кордоні в деякі періоди сягали 15-20 км в обидва боки, що призвело до розмитнення понад 60 годин. Тому Європейська Бізнес Асоціація ЄБА України та ЄБА Молдови звернулися до ЄС із закликом сприяти врегулюванню величезних черг.

«Крім того, перетин кордону через річку Прут обмежено лише 2-ма вантажівками в обидва боки одночасно. Обмеженням є і кількість персоналу, зокрема, на румунському кордоні, що потребує збільшення, аби забезпечувати у всіх пунктах митного оформлення Румунії необхідну кількість працівників з безпеки харчових продуктів», — зазначають в пресслужбі.

Нагадаємо, оновлений пункт пропуску із Польщею «Краковець-Корчова» запрацює вже цього місяця.