Інвестиційний арбітраж є найперспективнішим варіантом стягнення збитків з рф за пошкоджене майно — юрист

Для стягнення компенсації із росії за пошкоджене майно під час військової агресії потрібно звертатися до методу інвестиційного арбітражу, оскільки суди в Гаазі та ЄСПЛ не спеціалізуються на бізнес-питаннях.

Про це розповів юрист Віталій Козаченко в інтерв'ю Latifundist.com. 

«У 1998 р. і Україна і росія уклали угоду про захист інвестицій, відповідно до якої росія зобов’язалася захищати інвестиції українського бізнесу на своїй території. Якщо ці інвестиції були знищені, інвестор може подати позов проти росії у міжнародний арбітраж», — розповів Козаченко.

Це дає підстави зробити відповідачем росію, якщо крадіжки або пошкодження майна відбулися на тимчасово окупованій території.

«Збитки можна стягувати будь-які, якщо вони були напряму спричинені діями росії, зокрема, упущено вигоду, і в будь-якому розмірі. Головне — їх підтвердити», — зазначив юрист.

Козаченко пояснив, що для підтвердження збитків підходять документи, фото- і відеоматеріали, статті у ЗМІ, покази свідків тощо. Досить довести, що у власника більше немає доступу до, чи контролю над його інвестиціями.

Більш детально про інвестиційний арбітраж читайте у матеріалі Latifundist.com «Як українському бізнесу отримати від росії компенсацію за нанесені збитки».