Потенціал альтернативних шляхів експорту с/г продукції використано ще не максимально — Висоцький

Україна експортувала через альтернативні логістичні шляхи в обхід заблокованих морських портів 350 тис. т с/г продукції у березні, 1 млн т — у квітні, 1,74 млн т — у травні. При цьому потенціал таких шляхів експорту сільгосппродукції використано ще не максимально.

Про це заявив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє прес служба Мінагрополітики.

«Це ще не такі обсяги, які йшли через морські порти, але це суттєве постійне зростання. Найбільше експортується через Польщу, потім Румунію, решта — через інші країни Європейського Союзу», — сказав посадовець.

За словами Тараса Висоцького, величезну підтримку щодо експорту с/г продукції Україні надає Польща, яка постійно збільшує кількість персоналу на пропускних митних пунктах і переводить їх режим роботи у формат 24/7.

Тарас Висоцький зауважив, що зі скасуванням обмежень ЄС на український імпорт збільшаться обсяги експорту продукції з доданою вартістю. За його словами, до скасування квот зернові та олійні експортувалися до ЄС без обмежень, а квоти на експорт низки продуктів АПК вичерпувалися у перші місяці року.