На повне знешкодження морських мін у портових районах піде кілька місяців — ООН

За даними агентства ООН, яке відповідає за безпеку судноплавства, знешкодження морських мін біля ключових портів України може зайняти місяці, і сотні моряків все ще застрягли в регіоні після вторгнення РФ до країни.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Навіть якщо порти захочуть відкритися завтра, знадобиться деякий час, перш ніж кораблі зможуть увійти або вийти. На повне знешкодження морських мін у портових районах піде кілька місяців», — сказав спеціальний радник Міжнародної морської організації з морської безпеки Пітер Адамс.

Російські кораблі заблокували доступ України до Чорного моря, фактично зупинивши морський експорт основних продуктів харчування від зерна до курятини та посиливши глобальну продовольчу кризу. Москва заперечує відповідальність за зрив, звинувачуючи Україну у відмові знешкодити міни, які захищають її гавані від можливих атак РФ.

«Спроби знову відкрити порти зазнають невдачі, і немає жодних ознак прогресу в зусиллях Туреччини за посередництвом угоди», — зазначає Bloomberg.

Нагададаэмо, в МЗС України заявили, що будь-які домовленості по деблокаді портів, які не враховуватимуть інтереси України, будуть відкинуті.