Домовленості між Україною, Туреччиною та РФ щодо розблокування українських портів наразі відсутні

Домовленості між Україною, Туреччиною та РФ щодо розблокування українських портів наразі відсутні. Рішення з цього питання мають ухвалюватися за участю усіх причетних сторін, будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть відкинуті.

Про це повідомляється на сайті МЗС України.

Ззначається що, Україна докладає максимальних зусиль задля розблокування українських морських портів з метою запобігання світовій продовольчій кризі. Зокрема, спільно з ООН та іншими партнерами опрацьовується можливість створення гуманітарного коридору для експорту української аграрної продукції.

«Враховуючи нещодавній ракетний удар РФ по зерновому терміналу в Миколаєві, не можемо виключати планів Росії скористатися таким коридором для нападу на Одесу та південь України. Саме тому необхідними є дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства. Такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні відповідної зброї для захисту узбережжя від загроз з моря і шляхом залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря», — говориться у повідомленні.

В МЗС закликали усіх зацікавлених партнерів разом з Україною зосередити зусилля на пошуку збалансованого рішення, яке зніме російську блокаду з портів і при цьому передбачатиме чіткі безпекові гарантії для українського чорноморського узбережжя та відповідних гуманітарних коридорів.