АгроЕкспедиції Переробка Логістика Трейдинг Обладнання Практика Елеватори Біржа елеваторів
brending_image
Попередня новина
Бізнес пропонує дії для прискорення вантажних перевезень по Дунаю
Наступна новина
В Туреччині планують створити командний центр по вивезенню зерна з українських портів

Український експорт через Констанцу влітку може опинитись під питанням

Український експорт через Констанцу може опинитись під питанням
Український експорт через Констанцу може опинитись під питанням
Джерело фото: Elevatorist.com

Найбільший порт Румунії — Констанца — не спроможний у повній мірі вирішити проблему вивезення українського зерна в умовах російської блокади українських портів. На те є декілька причин.

Про це пише ЦТС з посиланням на Splash

Румунські експерти ставлять під сумнів доцільність витрати мільйонів доларів, які знадобляться на покращення портової інфраструктури для збільшення обсягів перевалки зернових, в довгостроковій перспективі.

«Порт не може трансформуватися за такий короткий час. Він лише стане більш перевантаженим, а простір для зберігання більшого обсягу вантажу буде обмеженим»,— заявив доцент Морського університету Констанци Георге Батрінца.

Торік порт Констанца відвантажив 25 млн т зерна, ставши найбільшим європейським портом за обсягами експорту цього виду вантажів. Але інфраструктура, що оточує Констанцу, залишається проблемою, що перешкоджає значному зростанню поставок агропродукції з України.

За словами Батрінци, порт міг би обробляти вдвічі більше вантажів, ніж зараз, але проблемним є питання перевезень по суходолу. Зараз значна доля транспортних потоків припадає на автотранспорт, і з початком сезону літніх відпусток навантаження на дорожню мережу країни зросте, що впливатиме на пропускну спроможність доріг.

Ще однією проблемою експерти називають низьку пропускну здатність Дунайських портів, звідки баржі з зерном йдуть до Констанци.

«Сьогодні баржі є найбільш підходящим рішенням, але знову ж таки не вистачає місткості, і будуть затори, оскільки швидкість завантаження на судно з барж значно нижча за ту, яка могла б бути»,— зауважив Георге Батрінца.

Він нагадав, що затор суден на Сулинському каналі поступово збільшується з березня цього року. Станом на 25 травня на вході в канал стояло близько 90 суден.

«Порт Констанца може стати порятунком для української аграрної промисловості, однак, починаючи з другого кварталу 2022 року логістика української сільськогосподарської продукції через Румунію ускладниться через сезонні відвантаження румунського врожаю, озимої пшениці та ячменю, які традиційно перевантажується через портову інфраструктуру Констанци»,— попередили про ще один негативний фактор в консалтинговій компанії Informall B.G.

Аналітики сходяться на думці, що повноцінно вирішити проблему експорту зерна з України можна лише шляхом хоча б часткового розблокування українських портів, зокрема, Одеси і Чорноморська. Раніше дипломати ЄС заявили, що без Чорноморського маршруту можна відвантажити вчасно до наступного врожаю лише близько 5 мільйонів т зерна, в той час як на українських елеваторах знаходиться понад 20 млн т, призначених на експорт.

Читайте за темою: Бізнес пропонує дії для прискорення вантажних перевезень по Дунаю