Україна залишиться в десятці експортерів продовольства у разі розблокування портів

Україна зможе в цьому році залишитися у десятці найбільших експортерів продовольства у разі, якщо розблокують морські порти.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час телемарафону, пише Укрінформ.

«Якщо найближчим часом вдасться розблокувати порти, то навіть за підсумками поточного року Україна зможе як мінімум залишитись у ТОП-10 експортерів (продовольства — прим. ред.). Якщо буде експорт альтернативними шляхами: залізничними чи авто, то, звісно, що позиції будуть слабшими, оскільки фізично вивезти обсяг продукції іншими шляхами просто не вдасться», — заявив Висоцький.

Військове вторгнення росії в Україну негативно впливає на глобальний ринок продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. Наразі рф в українських портах заблоковано десятки комерційних кораблів із уже відвантаженим зерном, яким загарбники не дозволяють вийти в море.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства України намагається наростити експорт агропродукції до 1,5 млн т на місяць.